Obdobje pred letom 1964
Obdobje med letom 1964 in 1974
Obdobje med letom 1974 in 1984
Obdobje med letom 1984 in 1994
Obdobje med letom 1994 in 2004
Obdobje med letom 2004 in 2011
Lojze Slak
LOJZE SLAK – ustanovitelj in idejni vodja Ansambla Lojzeta Slaka. Je avtor večine skladb Ansambla Lojzeta Slaka, ki jih je preigraval z diatonično in kromatično harmoniko. Leta 1959 je ustanovil ansambel bratov Slak, kjer je sam igral kromatično harmoniko, brat Tone trobento, brat Matija klarinet in brat Stane bas. V letih, ko so bratje služili vojaščino, je Lojze na oddaji »Pokaži, kaj znaš« Radia Ljubljana zmagal z diatonično harmoniko in ustanovil Trio Lojzeta Slaka, ki je posnel nekaj pesmi za arhiv. Leta 1964 je na radiu spoznal pevce Fante s Praprotna, jih povabil k sodelovanju, in nastal je Ansambel Lojzeta Slaka, eden naših najboljših in hkrati najbolj izvirnih domačih ansamblov, s katerim je Lojze Slak nastopal vse do svoje smrti. Napisal je več kot štiristo prelepih in nepozabnih melodij, med katerimi je veliko ponarodelih in bodo Slovencem ostale za večno zapisane v srcih.

Niko Zlobko
NIKO ZLOBKO - se je že leta 1959 s klarinetom pridružil ansamblu Bratov Slak in zamenjal Matijo Slaka, ki je odšel k vojakom. S svojimi priredbami je znal tenkočutno povezati inštrumentalno glasbo tria z vokali in harmonijami pevcev. Soustvarjal je znameniti zven Slakovega ansambla. Kot umetniški vodja ansambla je za igranje na nastopih priredil tudi veliko melodij slovenske in tuje zabavne glasbe. Za Fante s Praprotna je priredil številne ljudske pesmi, ki so jih posneli pod njegovim strokovnim vodstvom. Izdane so bile na nosilcih zvoka skupaj s Slakovimi uspešnicami in kasneje tudi na samostojnih nosilcih zvoka in zapisane v zbirki »Drevi pa grem na vas«.  V zadnjih letih je sodeloval tudi z drugimi ansambli in sestavi.

Milan Ferlež
MILAN FERLEŽ - Žajfek se je ansamblu pridružil leta 1990 kot kitarist in pisec priredb vokalnih in vokalno instrumentalnih pesmi med drugimi tudi: Srečno, mlada Slovenija, Mama in Slavček. Z ansamblom je sodeloval do leta 2001. Najbolj poznan je bil kot dolgoletni član Big Banda RTV Slovenija, deloval pa je tudi v mnogih drugih zasedbah. Vodil je Ansambel Milana Ferleža, bil je kitarist zasedbe Ljubljanski Jazz Ansambel in član Plesnega orkestra Radia Ljubljana (iz katerega se je kasneje razvil Big Band RTV Slovenija). Od njega smo se poslovili leta 2006.

Janez Hvale
JANEZ HVALE - kitarist in pisec besedil. V Ansamblu Lojzeta Slaka je deloval od leta 2007 do 2011. Na zgoščenki Dragi prijatelji se je predstavil kot kitarist in avtor nekaterih pesmi. Bil je ustanovni član glasbene skupine 12. Nadstropje in 12. Nasprotje, v katerih je bil dejaven kot pevec, kitarist in bobnar. V združenju SAZAS je bil predsednik upravnega odbora, še vedno pa je aktiven član v upravnem odboru združenja.

Ciril Babnik
CIRIL BABNIK - živel je v Ljubljani in bil član bežigrajskega tamburaškega orkestra. Lojze Slak ga je povabil k sodelovanju za nastop v radijski oddaji Pokaži, kaj znaš, kjer so skupaj z Nikom Zlobkom nastopili kot Trio Slak. Ciril Babnik je igral staro slovensko godalo – berdo. Leta 1963 so v Ljubljani v Studiu 14 posneli prvo malo ploščo s pesmimi Okrogla polka, Na Otočcu, Domači vasici in Na večer. Član ansambla je bil do leta 1965.

Franc Sever
FRANC SEVER - doma iz Škofje Loke je bil virtuoz na kontrabasu, baritonu, berdi, pozavni in klavirju. Ansamblu Lojzeta Slaka se je kot najmlajši član in še študent prava pridružil leta 1965 - takoj naslednje leto po ustanovitvi ansambla. S svojim profesionalnim igranjem je doprinesel h kakovosti Slakove glasbe in z izvirnimi glasbenimi vložki poskrbel za pestre nastope v živo.
Skupaj s člani ansambla je slovensko pesem ponesel našim rojakom v Ameriko, Kanado, Avstralijo in Evropo ter seveda igral na nastopih po vsej Sloveniji. Do leta 1988 je večino svojega prostega časa namenil Slakovi glasbi, potem pa se je odločil za samostojno odvetniško kariero in leta 1988 prenehal z aktivnim delovanjem v ansamblu. Glasba je do zadnjega ostala njegova spremljevalka, saj je ves čas z deloval v Mestnem pihalnem orkestru Škofja Loka in priložnostno sodeloval tudi z drugimi priznanimi ansambli narodnozabavne glasbe. Umrl je 14.7.2017, pokopan je na Lipici pri Škofji Loki.

Tone Štritof
TONE ŠTRITOF - Kamničan, ki je vzljubil Slakovo glasbo in Dolenjsko. Ansamblu Lojzeta Slaka se je pridružil leta 1988 kot najmlajši član in virtuoz na bas kitari, baritonu ter berdi. V pevskem kvartetu je Tone dobro nasledil predhodnika, kar govorijo tudi ocene vokalnih izvedb ansambla. Za ansambel in kvartet je napisal kar nekaj aranžmajev in skladb, z veseljem pa svoje glasbeno znanje kot učitelj glasbe deli mladim učencem.
Težka bolezen nam ga je vzela v oktobru 2014, ni nam pa mogla vzeti večnega spomina nanj. Ohranjali ga bomo v njegovih posnetkih igranja in petja. Pogrešali bomo njegov vedri značaj in njegov ustvarjalni navdih, ki nas je spodbujal k delu in ustvarjanju.

Andrej Bergant
ANDREJ BERGANT – prvi tenorist, ustanovni član in vodja Fantov s Praprotna, ki so se po dveletni samostojni poti leta 1964 pridružili Triu Lojzeta Slaka. S prepoznavnim prvim tenorjem in veliko mero empatije je poslušalcem približal marsikatero Slakovo uspešnico in skupaj s fanti ohranjal izročilo slovenskih ljudskih pesmi. Za ansambel in kvartet je napisal tudi nekaj besedil in melodijo.

Jože Šifrar
JOŽE ŠIFRAR – drugi tenorist, ustanovni član kvinteta Fantje s Praprotna, ki se je skupaj s fanti pridružil Ansamblu Lojzeta Slaka leta 1964. Z njim je nastopal do svoje smrti leta 1974, ko se je ponesrečil v prometni nesreči. S svojim zvonkim glasom je soustvaril mnogo nepozabnih zimzelenih pesmi. Ansambel mu je posvetil svojo ploščo z naslovom: Glas njegov v spomin in pesem Zvonovi, ki je kombinacija nove pesmi in odlomka Jožetovega solo petja. Številni mladi pevci ga želijo posnemati po glasu in načinu petja.

Franci Rebernik
FRANCI REBERNIK – drugi tenorist se je ansamblu pridružil leta 1974, ko je prevzel mesto Jožeta Šifrarja. Slake in poslušalce je prepričal in navdušil s svojim prepoznavnim glasom in s solistično kariero na področju zabavne glasbe. S svojim iskrenim in sproščenim načinom petja je poustvaril mnoge slakove uspešnice in znane melodije slovenske in tuje zabavne glasbe. Skupaj s sinom Mihom je nastopil na Festivalu narečnih popevk. Njegova žena Majda je za ansambel napisala marsikatero prelepo besedilo, med drugimi tudi Čas ljubezni, Vesela družba, Spominska knjiga in Dragi prijatelji.

Tako kot je Francija močno zaznamovala tragedija ob izgubi njegove žene, tako bo njegova izguba zaznamovala nas …
»nič besed treba ni, naj srce govori, kaj čutilo je …«


Janez Dolenc
JANEZ DOLENC – drugi basist, ustanovni član še delujočih Fantov s Praprotna, še vedno doma prav v vasi Praprotno v Selški Dolini. V prostem času je navdušen član zelene bratovščine, tako da stene doma, poleg Slakovih zlatih plošč, krasijo tudi lovske trofeje. Že več let poje tudi pri Lovskem pevskem zboru. Svoje navdušenje do petja pa je prenesel na hčerko Mojco.

Janez Kalan
JANEZ KALAN – drugi basist, prav tako ustanovni član Fantov s Praprotna in bratranec Jožeta Šifrarja. Z ansamblom je sodeloval vse do leta 1993. Njegov obraz in pričeska sta mnoge v Ameriki spominjala na Kennedya. Zanimivost, ki priča o tem, kako tesno so bili med seboj povezani Slakovi fantje, je med drugimi tudi ta, da je bil Janezu Lojze Slak poročna priča. Od Janeza Kalana smo se poslovili aprila leta 2015.

Janez Habjan
JANEZ HABJAN – Doma iz Dolenje vasi v Selški dolini. Fantom se je kot drugi tenorist pridružil leto dni po ustanovitvi. V Ansamblu Lojzeta Slaka je občuteno prepeval prvi bas polnih 27 let od leta 1964 do 1991, ko je zaradi zdravstvenih težav moral opustiti bogato pevsko kariero. Od njega smo se poslovili leta 2008.