ANSAMBEL LOJZETA SLAKA

Lojze Slak je že pred letom 1964 skupaj s tremi brati začel igrati v glasbeni zasedbi, ki so jo ustanovili leta 1959 in se je imenovala Ansambel bratov Slak. V kvartetu je brat Tone igral trobento, Matija klarinet, Stane bas in Lojze harmoniko. V takšni zasedbi so bratje igrali dobra tri leta. Kasneje se je zasedba razšla zaradi služenja vojaškega roka in Lojzetove preselitve v Ljubljano, kjer si je poiskal zaposlitev. 


A želja po lastnem ansamblu je ostala, zato je k sodelovanju povabil prijatelja, kitarista in klarinetista Nika Zlobka. Kot tretji član se jima je pridružil Ciril Babnik, ki je igral na berdo, ljudsko različico basa. Na eni izmed radijskih oddaj "Pokaži, kaj znaš!" so se spoznali s pevskim kvintetom - Fantje s Praprotna, s katerim so se dogovorili za skupno sodelovanje. Tako je leta 1964 nastal Ansambel Lojzeta Slaka, ki je še isto leto izdal prvo ploščo z naslovom Domači vasici pri založniški hiši RTB iz Beograda.


Ansambel Lojzeta Slaka so tako sestavljali inštrumentalni Trio Lojzeta Slaka in pevska zasedba Fantje s Praprotna. Harmoniko je v triu ves čas delovanja igral ustanovitelj ansambla in avtor večine melodij Lojze Slak. Kitarist v ansamblu je bil več kot 26 let Niko Zlobko, ki je v ansamblu igral akustično kitaro in klarinet med leti 1964 in 1990, nato pa še z nekaj letno prekinitvijo med leti 2001 in 2007. Bil je Slakova desna roka in avtor večine glasbenih aranžmajev. V vmesnem obdobju je kitaro igral Milan Ferlež in hkrati naredil tudi nekaj glasbenih priredb. Od leta 2007 pa do konca delovanja ansambla leta 2011 pa je kitaro v ansamblu igral Janez Hvale.


Tudi basisti na kitari so bili v času delovanja ansambla le trije. Prvi dve leti je igral bas kitaro Ciril Babnik, ki ga je leta 1965 nasledil Franc Sever. Ta je pri ansamblu ostal več kot dvajset let, dokler se ni leta 1988 odločil za samostojno odvetniško kariero, ki mu je jemala preveč časa, da bi lahko nadaljeval glasbeno pot. Po njegovem odhodu se je ansamblu pridružil Tone Štritof, ki je nekaj let pozneje začel tudi prepevati s Fanti s Praprotna kot prvi bas. Tako Franc Sever kot tudi Tone Štritof sta v ansamblu igrala tudi bariton in berdo.

FANTJE S PRAPROTNA

Pevsko zasedbo Fantje s Praprotna so ob nastanku Ansambla Lojzeta Slaka sestavljali Andrej Bergant, Jože Šifrar, Janez Habjan, Janez Kalan in Janez Dolenc. Zasedba je ostala nespremenjena 10 let, dokler se ni leta 1974 Jože Šifrar smrtno ponesrečil v prometni nesreči. Takrat ga je nasledil Franci Rebernik, ki je v ansamblu ostal vse do konca. Vmes sta se od ansambla zaradi zdravstvenih težav poslovila tudi Janez Habjan - leta 1991 in Janez Kalan - leta 1993. Kot četrti pevec je nato začel v zasedbi prepevati Tone Štritof, petega člana pa niso nato iskali.

Pevci iz Selške doline, Fantje s Praprotna, so prvič javno nastopili z mladinskim zborčkom leta 1956 na šolski proslavi v vasi Bukovica v Selški dolini. Fantje, stari od 16 do 18 let, so pod strokovnim vodstvom pevovodje Franca Potočnika nastopali tudi v sekstetu in kvintetu. Februarja leta 1962 se je sekstet za nastop na prireditvi "Pokaži, kaj znaš!" v Železnikih poimenoval Fantje s Praprotna, ker so bili skoraj vsi doma iz te vasi.


Leta 1963 je pevsko skupino Fantje s Praprotna njihov pevovodja Franc Potočnik prijavil na snemanje oddaje Radia Ljubljana "Za našo vas", kjer so Fantje s Praprotna posneli dve vokalni pesmi in dve pesmi skupaj z moškim zborom KUD Bukovica. Te pesmi so bile nato pogosto predvajane ob nedeljah popoldne v radijski oddaji "Za našo vas".  Jeseni istega leta so se prijavili tudi na tekmovanje v oddaji "Pokaži, kaj znaš!" na Radiu Ljubljana, ki je potekalo v neposrednem radijskem prenosu.


Tam so se po oceni strokovne komisije in po glasovanju poslušalcev uvrstili v finalno oddajo in spomladi leta 1964 v tej oddaji zmagali ter za nagrado prejeli – snemanje za glasbeni arhiv Radia Ljubljana. tako so posneli dvanajst vokalnih pesmi, ki se na prvem programu Radia Slovenija predvajajo še danes. V finalni oddaji v dvorani Studia 14 je njihov nastop poslušal tudi Lojze Slak in takoj ugotovil, da bi ravno takšen zven pevcev ustrezal pri sestavi novega ansambla, zato jih je povabil k sodelovanju. Svojo pevsko pot so tako nadaljevali v Ansamblu Lojzeta Slaka. Kasneje so pod strokovnim vodstvom Nika Zlobka poleg Slakovih uspešnic posneli tudi veliko vokalnih pesmi, ki so izšle na CD-ju in so izdane tudi v notnem zvezku Drevi pa grem na vas. Pod strokovnim vodstvom Milana Ferleža pa so izdali samostojni CD z osemnajstimi ljudskimi in avtorskimi vokalnimi pesmimi.