NAGRADE IN PRIZNANJA ZA GLASBENA DELA

Lojze Slak je za svojo glasbeno ustvarjalnost prejel številna domača in tuja priznanja. V domovini je,  poleg zlatih odličij za milijone prodanih izvodov plošč in kaset in glasbenih priznanj, kot so Zlati petelin, Zlata čaplja, Slovenski slavček in Lojtrca domačih ter Viktorji, zagotovo največje priznanje tisto, ki mu ga je podelil predsednik republike Slovenije: Častni znak svobode Republike Slovenije.


Med tujimi priznanji pa so zagotovo največja priznanja: European American Music Awards, priznanje kanadskega društva Edmonton, priznanje za življenjsko delo, ki mu ga je podelila ameriška zvezna država Ohio in številna druga priznanja iz Amerike, Kanade in Avstralije.

NAJVIDNEJŠE NAGRADE IN PRIZNANJA:

 

1966 - Založba Jugoton je podelila Lojzetu Slaku prvo veliko srebrno ploščo za 50.000 prodanih nosilcev zvoka.

1969 - Za prvi milijon vseh prodanih plošč je založba Jugoton Lojzetu Slaku podelila priznanje. Njihova plošča Kadar pa mim’ hiš’ce grem pa je presenetljivo in hitro dosegla prodajo preko 100.000 izvodov. Ansambel Lojzeta Slaka je zanjo prejel prvo zlato priznanje.​

Marca leta 1969 je izšla ena najbolj priljubljenih pesmi Po dekle. Pri založbi Jugoton  so Ansambel za njegovo delo nagradili z zlato čapljo za milijon vseh prodanih plošč.

1969 - V natečaju revije Antena je ansambel Lojzeta Slaka premočno zmagal v kategoriji narodnozabavnih ansamblov in prejel Helidonovo zlato lastovko. 

1971 - Na natečaju revije STOP "3 x NAJ" je bil Ansambel Lojzeta Slaka izbran za najboljšo in hkrati najbolj priljubljeno skupino narodnozabavne glasbe, Fantje s Praprotna pa za najbolj priljubljeno vokalno skupino.

1972 - Ansambel Lojzeta Slaka je prejel priznanje Avstralskih Slovencev v spomin na gostovanje po Avstraliji.

1974 - Za prodanih 100.000 velikih plošč so pri založi Helidon ansamblu podelili zlato ploščo in pri založbi Jugoton posebno zlato ploščo za 350.000 prodanih velikih plošč, ter številna druga priznanja.

1976 - Po glasovanju poslušalcev je ansambel Lojzeta Slaka na lestvici popularnosti revije Stop osvojil krošnjo popularnosti, založba ZKP RTV Ljubljana pa je ansamblu istega leta podelila zlato kaseto.

1979 - Ansambla Lojzeta Slaka je prejel zlato kaseto s strani založbe kaset in plošč RTV Ljubljana.

1979 – Ansambel Lojzeta Slaka je prejel priznanje založbe Helidon – drugo zlato ploščo in prav tako s strani založbe ZKP RTV Ljubljana – drugo zlato kaseto. Sledilo je tudi drugo zlato priznanje Društva paraplegikov.

1980 - Župan mesta Cleveland je Lojzetu Slaku izroči zlati ključ mestnih vrat in listino častnega meščana.

1981 - V aprilu tega leta je založba Helidon ansamblu Lojzeta Slaka podelila osem zlatih plošč za uspešno prodajo njihovih skladb v zadnjih letih. Od založbe Helidon pa so prav tako prejeli že deseto zlato ploščo in to nagrado so obeležili v naslovu nove plošče: »10 x zlati Slaki«.

1984 - 20-letnico ansambla je zaznamovala dva krat razprodana dvorana hale Tivoli v Ljubljani, prejeli pa so tudi številne nagrade in priznanja in tudi dve zlati plošči. Ansambel Lojzeta Slaka je do tega leta skupaj prejel že štirinajst zlatih plošč s strani založb Helidon in Jugoton.

1986 - Založba Helidon je ansamblu Lojzeta Slaka na slavju v dvorani Tabor v Mariboru podelila trinajsto zlato ploščo in kot prvi glasbeni skupini v Sloveniji tudi platinasto ploščo za milijon prodanih plošč.

1993 - Založba kaset in plošč RTV Slovenija je podelila prvo zlato videokaseto ansamblu Lojzeta Slaka.

1993 - Založba Helidon je podelila ansamblu diamantno ploščo za tri milijone prodanih nosilcev zvoka.

1993 - Ameriška akademija za glasbo (National Academy of Recording Arts and Sciences - NARAS) je podelila Lojzetu Slaku najvišje priznanje grammy (Grammy Award).

​1994 - Klub diatonične harmonike iz ZDA in Kanade je podelil priznanje Lojzetu Slaku za popularizacijo tega inštrumenta na ameriški celini.

1994 - Lojze Slak je na prireditvi Slovenski slavček leta 1994 kot prvi izvajalec narodno zabavne glasbe dobil naziv »kralj polk in valčkov«.

1994 - Ansambel Lojzeta Slaka je na prireditvi Slovenski slavček za svoje viže ponovno prejel priznanje diamantni slavček.

1996 - Ansambel je prejel nagrado zlati petelin v treh kategorijah: kot najboljši narodnozabavni ansambel, za najboljši album in za najboljšo pesem.

1998 - V Celju na prireditvi Najlepša viža stoletja so podelili Slakovi skladbi V dolini tihi naziv srebrna viža stoletja.

1998 - Gasilska zveza Slovenije je podelila ansamblu drugo zlato priznanje.

​2001 - Ob 50 letnici Slovenske izseljenske matice je ta ustanova podelila Lojzetu Slaku priznanje za njegovo tvorno sodelovanje z njihovo organizacijo.

2001 - Fundacija ameriško-slovenske polke in muzeja v Clevelandu je podelila priznanje Lojzetu Slaku za njegovo življenjsko delo.

2001 - Lojze Slak je prejel priznanje za življenjsko delo, ki mu ga je podelila država Ohio (ZDA), in priznanje za najbolj popularno vižo države Ohio za skladbo Ej, prijatelj.

2002 -   Ob 70. letnici Lojzeta Slaka so priredili veliki jubilejni koncert v Novem mestu, na katerem je časopis Nedeljski dnevnik s svojimi bralci podelil Lojzetu Slaku priznanje in častni naziv dolenjski slavček.

2002 -  Lojze Slak je 23. decembra 2002 prejel državno priznanje častni znak svobode Republike Slovenije za zasluge na področju slovensko zaznamovane množične glasbene kulture doma in po svetu, ki mu ga je izročil tedani predsednik Republike Slovenije, Milan Kučan.

2003 – Na zabavno glasbeni prireditvi v Domžalah prejme Lojze Slak priznanje "častni godec - godec vseh godcev".

2011 - Sklad ameriško-slovenske polke (Polka Hall of Fame ) in muzej v Clevelandu sta leta 2011 na seznam najbolj znamenitih pesmi uvrstila Slakove skladbe Ne prižigaj luči (v angleščino jo je prevedla Cecilia Dolgan pod naslovom Save the Last Dance), Glas harmonike in Ej, prijatelj«.

2015 – Tega leta je ista fundacija (Polka Hall of Fame) razglasila pesem V dolini tihi za hit vseh časov – »All Time Hit«.