VESELICE

Lojze Slak je svojo glasbeno pot pričel že kot najstnik s harmoniko na številnih vaških veselicah, slavjih in praznikih, kjer je sprva sam nato pa v zasedbi bratov Slak razveseljeval prebivalce rodnih krajev v okolici Mirne Peči in širše Dolenjske pokrajine. Že kmalu po odhodu v Ljubljano in ustanovitvi Ansambla Lojzeta Slaka, pa je ansambel pričel z nastopanjem po celotni Sloveniji, predvsem na veselicah, ki so jih organizirala prostovoljna gasiljska društva v poletnem času. Vse od pomladi pa do pozne jeseni je imel ansambel Lojzeta Slaka zasedene vse nedelje in državne praznike z nastopanjem na gasilskih veselicah in drugih prireditvah. Pogosto se je celo zgodilo, da je imel ansambel v enem dnevu kar dva nastopa, popoldne in zvečer, v različnih krajih, kajti Slaki so bili tako priljubljeni, da so jih želeli poslušati po vsej Sloveniji. Skorajda ni bilo gasilskega društva pri nas, ki ne bi na eni od svojih veselic želel gostiti Slakov ansambel.

Nastopanje na veselicah in krajevnih praznovanjih, ki so se odvijale na odprtih prizoriščih na prostem, je Lojzetu Slaku in njegovim fantom ponujalo tudi najboljšo priložnost za pristni osebni stik z njihovimi poslušalci in prijatelji domače glasbe. Na teh nastopih pa so se tkale tudi prijateljske in poslovne vezi med Lojzetom Slakom in številnimi občinskimi in društvenimi organizatorji ter sodelavci, kot tudi pomembnimi predstavniki družbe. Zato lahko utemeljeno trdimo, da je nastopanje na veselicah ansamblu Lojzeta Slaka tlakovalo trdno pot k njegovi vsesplošni glasbeni prepoznavnosti in neverjetni popularnosti, ki jo je z leti dosegel.

 

KONCERTI

S koncertnimi nastopi je ansambel Lojzeta Slaka nadaljeval poletno nastopanje na veselicah, saj so se njihovi koncerti vrstili od jeseni do pomladi, po vseh krajih Slovenije. Nastope so organizirali bodisi kot samostojna skupina, na večjih koncertih pa so se jim pridružili tudi drugi gostujoči ansambli in glasbeniki. Največje glasbene koncerte so priredili ob obletnicah delovanja ansambla, takrat je bila tudi največja dvorana hala Tivoli v Ljubljani, ki je gostila številne svetovne športne dogodke in tuje glasbene zvezde, premajhna za vse ljubitelje Slakove glasbe, zato so morali posamezne koncertne nastope tudi večkrat ponoviti.

 

JUBILJENJI KONCERTI:

  • 10 letnica 1975 Hala Tivoli, 
  • 15 letnica 1979 Hala Tivoli, 
  • 20 letnica 1984 Hala Tivoli
  • 30 letnica 1994 KD Ivana Cankarja
  • 35 letnica 1999 Hala Tivoli
  • 40 letnica 2004 Hala Tivoli

 

TEMATSKI KONCERTI »Boš videl, kaj dela Dolen'c!«

Lojze Slak je dolgo snoval idejo, kako bi še bolj približal svojo glasbo ljudem in kako bi obudil tradicionalne šege in navade, ki so bogatile njegovo otroštvo in kraje na Dolenjskem, v katerih je odraščal. Oboje je želel združiti v edinstveni koncertni izvedbi, ki se je vsebinsko povsem razlikovala od primerljivih narodno zabavnih prireditev na Slovenskem. Skupaj s sodelavci in prijatelji je pod naslovom Boš videl, kaj dela Dolen'c! organiziral vrsto koncertov narodno zabavne glasbe z različnimi vsebinskimi tematikami, ki so prikazovale ljudske običaje, opravila, šege, navade in praznike. Koncerte je snemala in predvajala tudi TV Slovenija, organizirani pa so bili na Dolenjskem na Otočcu in Novem mestu.

Seznam koncertov

TURNEJE

Že kmalu po ustanovitvi je Ansambel Lojzeta Slaka začel z gostovanji izven meja domovine. Prve turneje so potekale v organizaciji Slovenske izseljenske matice. Prepotovali so na tisoče kilometrov in bili povsod toplo sprejeti. Imeli so razprodane koncerte in pričakale so jih polne dvorane. Posebej prisrčno je bilo srečanje med Slaki in rojaki po svetu – v ZDA, Kanadi in Avstraliji. Prva koncertna turneja po Severni Ameriki je sprožila plaz navdušenja nad Slakovo glasbo in diatonično harmoniko oziroma »Button Box« harmoniko, kot so ji tam rekli. Hitro so začeli ustanavljati nove narodno-zabavne ansamble in Button Box klube. Slakove melodije so začeli igrati celo v cerkvah, na posebnih »polka mašah«. Domače pesmi so med Slovence prinesle košček zelo oddaljene domovine, nemalokrat pa so na obraze poslušalcev priklicale tudi solze sreče. Slaki so bili na gostovanjih po svetu ambasadorji slovenske narodne pesmi in kulture, predstavniki naše dežele, zdomce pa so z glasbo popeljali nazaj v rodno Slovenijo.

Seznam turnej

TELEVIZIJSKE ODDAJE

Ansambel Lojzeta Slaka je ob svoji rastoči popularnosti tako doma v Sloveniji kot tudi v tedanji širši domovini Jugoslaviji in seveda na gostovanjih v tujini po ZDA, Kanadi in Avstraliji, gostoval v številnih TV oddajah in zabavnih programih.

Že poleti 1966, ko je Televizija Ljubljana na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v sklopu sejma elektronike organizirala svoj prvi barvni TV prenos v živo v njeni zgodovini, so na njem nastopili tudi Slaki, ki so jih ljudje lahko občudovali v barvah po številnih ljubljanskih izložbah, kjer so bili postavljeni barvni televizorji.

Leta 1967 je ansambel Lojzeta Slaka posnel svojo prvo televizijsko oddajo, ki se je odvijala na Trški gori in v okoliških krajih na Dolenjskem in dve leti kasneje so bili Slakovi godci v ljubljanski dvorani Tivoli ena osrednjih skupin na snemanju televizijske nanizanke Polke in valčki. 

Leta 1969 je Ansambel Lojzeta Slaka posnel tudi prve barvne televizijske posnetke, sodeloval pa je tudi na veliki turistični folklorno-glasbeni prireditvi Kmečka ohcet, ki si jo je ogledalo preko 70.000 ljudi, televizijske posnetke prireditve pa so prenašali v 30 evropskih in izvenevropskih državah.

Ko je leta 1982 Ansabel Lojzeta Slaka izdal prvo ploščo za nemško govorno področje, je bil povabljen tudi na nastop v avtrijsko zabavno glasbeno TV oddajo  Musikantenstadl, ki jo je vodil sloviti Karl Moick, prav tako je tam nastopil tudi naslednje leto, ko se je odpravil na dve turneji po Avstriji. V isti TV oddaji so Slaki nastopili tudi kasneje leta 2001 v Švici.

Ob 20 letnici ansambla Lojzeta Slaka so leta 1984 Slakovi fantje posneli oddajo za TV Ljubljana pod naslovom »20 let ansambla Slak«. Že naslednje leto pa se je ansambel Lojzeta Slaka znova odpravil na turnejo po ZDA in Kanadi, kjer je imel številna radijska in televizijska snemanja.

Leta 1989 se je Televizija Ljubljana (danes TV Slovenija) pridružila praznovanju 25. obletnice ansambla z oddajo, ki so jo snemali v najlepših kotičkih slovenskih Alp, v Triglavskem narodnem parku, pa vse od Trente do Dolenjskih gričev.


Ansambel Lojzeta Slaka je leta 1990 odpotoval na doslej najbolj odmevno turnejo po Združenih državah Amerike in z enournim programom nastopil tudi v Nashvillu, v samem središču country glasbe. Delček vsega dogajanja je posnela tudi ekipa ljubljanske televizije, ki je z gostovanja ansambla v Združenih državah Amerike in Kanadi pripravila dve oddaji iz serije Videomeh.

Nemirno leto 1991, ki je prineslo Sloveniji svobodo in samostojnost je Ansambel Lojzeta Slaka sklenil na novoletnem Videomehu na Vinski gori, kjer so premierno izvedli enega svojih največjih hitov, skladbo Srečno, mlada Slovenija.

Ansambel Lojzeta Slaka je decembra leta 2010 igral na dvajseti obletnici televizijske oddaje Novoletni videomeh pod vodstvom Borisa Kopitarja.

V letu 2007 je Videoprodukcija Slak d.o.o. posnela dokumentarni film o Lojzetu Slaku in njegovem ansamblu pod naslovom V dolini tihi.

Za televizijsko predvajanje so bili posneti tudi vsi koncerti Boš videl, kaj dela Dolen'c!