TVOJE PESMI ŽIVIJO NAPREJ

SPOMINSKI KONCERT V STOŽICAH (2013)

Lojze Slak, godec vseh godcev, ki je s svojo harmoniko popeljal slovenski jezik v svet in prinašal veselje v skoraj vsako slovensko vas, je bil osrednji razlog, da so se njegovi glasbeni prijatelji in oboževalci zbrali v ljubljanskih Stožicah na koncertu v poklon njegovemu liku in delu.


Legendarni slovenski harmonikar, avtor večine skladb Ansambla Lojzeta Slaka in vodja zasedbe, bi leta 2012 praznoval svoj 80. rojstni dan in le njegovi najbližji so vedeli, da si je za ta dan Slak želel prirediti velik koncertni dogodek, a usoda je hotela drugače. "Midva sama sva se veliko pogovarjala, kako bi njegov visoki življenjski ljubilej - 80. obletnico - in 50 let nastopanja zaključili s piko na i. Po koncertu, ki sva ga načrtovala, da bi ga naredili še z njim, pa bi nastopali samo še občasno na kakšni prireditvi. Ampak ne bi bilo več toliko nastopov, kot jih je bilo," se je za MMC spominjal Janez Hvale, član zadnje Slakove zasedbe.


Energijo, ki jo je Slak ustvarjal s svojo glasbo, so vsi, ki so ostali, da nosijo njegovo bogato dediščino med ljudi še naprej, prinesli v ljubljanske Stožice. Zbrano druščino pa je povezoval slogan: "Tvoje pesmi živijo naprej."Dvorana je tako z bučnim aplavzom pozdravila Fante s Praprotna in Trio Slak, ki so se ob spremstvu prve harmonike Modrijanov, Roka Švaba, spustili z vižo Glas harmonike v novo poglavje svojega delovanja. V večer, kjer ljudski godci postanejo nebeški muzikanti (če si izposodimo besede voditelja večera Jureta Ivanušiča).


Fantom s Praprotna pa so se poleg Švaba na odru izmenično pridružili še drugi mojstri meha. Med njimi so bili Andrej Svetlin, Matija Slak, Tine Lesjak, Brane Klavžar in Peter Fink. "Če bi bil še Lojze živ, bi bilo še boljše. Žal, ni ga," je odsotnost osrednje zvezde večera pokomentiral njegov brat Matija, ki je s prihodom na oder požel številne simpatije občinstva.


Zaradi Matije in drugih harmonikarjev so Slakove največje uspešnice za en večer znova zaživele, pa čeprav tokrat le ob spremstvu velike podobe, ki se je raztezala po plakatu na odru, vrste Slakovih harmonik in nepogrešljivega vitja slaka nad odrsko konstrukcijo.
V dvorani sta svoj pečat pustila tudi igralka Saša Pavček in njen stanovski kolega Boris Ostan z recitacijo pesmi Slakovega sokrajana v otroških letih Toneta Pavčka. Te so se dopolnjevale s Slakovimi melodijami v izvedbi simfonikov in tako še enkrat obudile duh godca vseh godcev. »Prepričan sem, da je bil z nami in da je na koncu rekel: No, dobro ste to naredili!« je bil prepričan Janez Hvale.

 

50 LET SLAKOVE GLASBE

SPOMINSKI KONCERT NA OTOČCU (2014)

Ob visokem jubileju, 50 let glasbe Lojzeta Slaka, so se številni slovenski glasbeniki s svojim glasbenim repertoarjem spomnili na pokojnega Lojzeta Slaka in na člana Ansambla Lojzeta Slaka in Fantov s Praprotna, Toneta Štritofa.


Legenda in slovenski narodni junak, kot je Lojzeta Slaka poimenoval pesnik Tone Pavček, je bil dejaven na vseh področjih, ki so povezana z glasbo. Tako se je skupaj z Janezom Pavlinom in Slavkom Podbojem podal v organizacijo prireditve Boš videl, kaj dela Dolen'c, ki je dobro obiskana že vse od njenega začetka, leta 1992. Lojze Slak je na tej prireditvi povezal slovenske pokrajine in različne zvrsti glasbe. 

V spomin na dolenjskega godca in nedavno preminulega člana Fantov s Praprotna Toneta Štritofa je bila tudi prireditev, 22. novembra 2014, v Teniškem centru Krka na Otočcu, na kateri se je poleg legendarnih Fantov s Praprotna zvrstilo več uspešnih glasbenih skupin narodno-zabavne glasbe, in sicer ansambli Pogum, Mladi Dolenjci, Novi spomini, ansambel Petra Finka, Nemir, Čuki, Igor in zlati zvoki, Rubin, Vrisk, Spev, Veseli Dolenjci, mladi harmonikarji šole Tonija Sotoška in Jože Bohorč.
Za povezovanje prireditve, skeče in smeh v dvorani pa so poskrbeli: najbolj znana mama na Dolenjskem, to je Mama Manka, priljubljeni voditelj Silvester Polak, humorista Brajdimir in Krjavelj, Luka Bregar, Slavko Podboj, Leopold Pungerčar in druga vesela druščina.