1994 - 2003

1994

​Pred jubilejnim koncertom v Ljubljani (4. junija 1994) je Ansambel Lojzeta Slaka odpotoval na krajšo turnejo po Nemčiji in Švedski. Slavje ob 30 letnici Ansambla Lojzeta Slaka pa se je prvič odvijalo v Cankarjevem domu v Ljubljani, katerega največja Gallusova dvorana je bila kar dva krat razprodana. Svoje dolgoletno delovanje je ansambel obeležil z dvojno CD ploščo in video kaseto z naslovom: 30 diamantnih, ki je takoj postala tudi prodajni hit. Založba Helidon pa je podelila Ansamblu Lojzeta Slaka diamantno ploščo za tri milijone prodanih nosilcev zvoka! Lojzeta Slaka so ovenčali z laskavim nazivom »kralj polke in valčkov«, za svoje viže pa je prejel tudi priznanje diamantni slavček. Lojze je seveda nadaljeval tudi s svojimi koncerti Boš videl kaj dela Dolen'c! – tokrat pod naslovom Na Martinovo.

1995

Izšli sta plošča in kaseta z naslovom Čebelar, katerih naslovna pesem je postala v tistem času najbolj priljubljena domača skladba, Ansambel Lojzeta Slaka pa je na glasbeni prireditvi v Domžalah ponovno prejel priznanje diamantni slavček.

1996

Ansambel Lojzeta Slaka je izdal novo ploščo in kaseto: Ko zaslišim znano melodijo. Na glasbeni prireditvi Zlati petelin pa si je tri krat prislužil nagrado zalti petelin za ploščo Čebelar. V Novem mestu so tudi to leto izvedli dva koncerta pod že znanim naslovom - Boš videl, kaj dela Dolen'c! s tematikama: Jožefovo in Božični večer.

Z njihovega zadnjega koncerta je izšla tudi video kaseta z istoimenskim naslovom Božični večer. Oddaja Božični večer je na glasbenem tekmovanju v Švici prejela priznanje za najboljšo tematsko oddajo.

1997

Pod naslovom Venčki Slakovih uspešnic sta izšli CD plošča in glasbena kaseta. Tudi tokrat sta bila na Dolenjskem dva že tradicionalna koncerta Boš videl, kaj dela Dolen'c!, ki so ju poimenovali Med lovci in Silvestrovo. Z isto temo in naslovom je nato izšla tudi video kaseta. Posebno slovesno je bilo na dolenjskem koncertu, saj se ga je udeležil tudi ameriški veleposlanik v Sloveniji Victor Jackovich in ob tej priložnosti tudi sam zaigral na harmoniko.

1998

Naslednja plošča in kaseta Ansambla Lojzeta Slaka sta izšli pod naslovom: Najlepša beseda je mama. Besedilo za naslovno pesem je napisal znani slovenski pesnik Tone Pavček. Tudi eden od vsakoletnih koncertov Boš videl, kaj dela Dolen'c! - tokrat sta bili že osma in deveta uprizoritev - je bil v znamenju mame, saj so ga poimenovali po priljubljeni pesmi Najlepša beseda je mama. Drugi koncert pa je tematsko obravnaval Ličkanje (slačenje ali kožuhanje koruze, kar je bil nekoč eno najpomebnejših jesenskih kmečkih opravil). S teh dveh koncertov sta izšli tudi video kaseti Mama in Na ličkanju. Lojzetu Slaku je to leto pripadla posebna čast - postal je častni Slovenec leta 1998! 

1999

Na prelomu tisočletja je Ansambel Lojzeta Slaka izdal ploščo in kaseto z aktualnim naslovom Letu 2000. Sedaj že dolgo tradicionalni in tokrat deseti po vrsti dolenjski Slakov koncert Boš videl, kaj dela Dolen'c!, je nosil naslov Rudolfovo 2000.

Ansambel Lojzeta Slaka je uprizoril jubilejni gala koncert ob 35-letnici delovanja ansambla v ljubljanski hali Tivoli, in ob tem izdal video kaseto 35 let Ansambla Lojzeta Slaka.

2000

Na glasbeni prireditvi v Celju »Najlepša viža stoletja« si je Slakova skladba V dolini tihi prislužila naziv »srebrne viže stoletja«. Prireditev v Novem mestu Boš videl, kaj dela Dolen'c! pa se je odvijala pod naslovom: Med gasilci. Gasilska zveza Slovenije je ob tej priložnosti podelila ansamblu že drugo zlato priznanje.

2001

Lojze Slak je prejel priznanje za življenjsko delo, ki mu ga je podelila država Ohio (ZDA) in priznanje za najbolj popularno vižo te države, ki si ga je zaslužila njegova skladba Ej prijatelj! Tega leta se je vrnil v ansambel dolgoletni kitarist in aranžer skladb Niko Zlobko, z nastopi v ansamblu pa je prenehal kitarist Milan Ferlež. Ansambel je nastopil tudi v gosteh pri Karlu Moicku v oddaji Musikantenstadl v Švici.
Lojze Slak se je tudi v zasebnem življenju odlikoval z izjemnim delom, saj je postal član Evropskega reda vitezov vina in častni občan občine Mirna Peč.

2002

Leto 2002 je bilo za Lojzeta Slaka jubilejno, saj je praznoval 70. rojstni dan in 60 let ustvarjalnega glasbenega dela. Ob tej priložnosti je prejel iz rok tedanjega slovenskega predsednika Milana Kučana nagrado častni znak svobode Republike Slovenije (23. 12. 2002). Istega leta je izšla plošča Slak z najlepšimi vižami med violine, na kateri so bile Slakove glasbene uspešnice v izvedbi godalnega orkestra (naslov ponatisa te plošče je: Izbrane melodije Lojzeta Slaka z godalnim orkestrom).


Ansambel Lojzeta Slaka je to leto zasnoval novo ploščo in kaseto z naslovom Spomini stare Ljubljane. Koncert Boš videl, kaj dela Dolen'c! pa so odigrali na temo Za Abrahama, pod tem naslovom je izšla najnovejša tudi video kaseta. Skupina je nastopila na vseslovenski turneji v okviru 40 letnice časopisa Nedeljski dnevnik, posebni koncert v Novemu mestu pa je bil posvečen Lojzetu Slaku ob njegovi 70. življenjskem jubileju. Na novomeškem stadionu Portoval se je zbralo preko pet tisoč ljudi. Nedeljski dnevnik s svojimi bralci je podelil Lojzetu Slaku priznanje in častni naziv »dolenjski slavček«. Občina Novo mesto pa je ob tej priložnosti izročila Slaku posebno priznanje za prispevek k razvoju slovenske narodne glasbe.

2003

Lojze Slak si je na domžalski dobrodelni prireditvi Slovenski slavček pridobil naziv: »godec vseh godcev«. Tako je torej je postal prvi slovenski godec!

To desetletje je nasploh glasbeno zaznamovala avtorska izvedba prireditev Lojzeta Slaka s sodelavci Boš videl, kaj dela Dolen'c!, ki se je vsebinsko povsem razlikovala od primerljivih narodno zabavnih prireditev na Slovenskem. V letih 1994 in 2004 je Ansambel Lojzeta Slaka posnel devet albumov, zadnjega ob visoki štirideseti obletnici z naslovom Jubilejna. 

 

Nazaj