POHOD PO SLAKOVI POTI

TRADICIONALNI POHOD PO POTEH LOJZETA SLAKA V MIRNI PEČI

Pohodniška pot Po Slakovi poti je urejena v spomin dolenjskega virtuoza na frajtonarici in legendo narodno zabavne glasbe Lojzeta Slaka in vsako leto poteka po stalno označeni Slakovi poti po Trški gori. Trška gora je ena najbolj znamenitih slovenskih vinskih goric, kjer je na njenem južnem pobočju največ zidanic na svetu in kjer pridelujejo odličen cviček.


​Organizator pohoda je Društvo vinogradnikov Trška Gora, katerega član je bil tudi legendarni virtuoz na harmoniki Lojze Slak. Dolžina poti je dobrih osem kilometrov, prehoditi jo je mogoče v dveh urah in poteka mimo zidanice skladatelja Marjana Kozine, ostankov gradiča Bajnofa, ki je bil omenjen kot vinska klet že pred skoraj 900 leti, znamenite romarske cerkve na vrhu Trške Gore, kjer že 400 let rastejo lipe.

Pohod po Slakovi poti se prične s kulturnim programom pri spomeniku Lojzeta Slaka, v katerem nastopajo Mirnopeški harmonikarji, Folklorno društvo Kres in Trškogorske ljudske pevke. Pot na cilj poteka tudi mimo Slakove zidanice in Krkinega hrama v dolino na posestvo Kmetijske šole Grm.

 

Nazaj